Haarlem & Amsterdam
28 juni t/m 7 juli 2019
programma
  • Organisatie
  • Pers
  • Met dank aan
  • Contact

Avontuurlijk vocaal festival op topniveau

Van vrijdag 30 juni t/m zondag 9 juli 2017 presenteerde de Koorbiënnale 10 dagen lang de mooiste internationale vocale topensembles van dit moment en verkende tegelijk ook de grenzen van de koormuziek. Onderstaand het programma van 2017.

De volgende Koorbiënnale vindt plaats van 28 juni t/m 7 juli 2019.
Begin 2019 zal meer informatie bekend zijn over het programma.

Carmina Burana College II

Uitvoerenden

Huib Ramaer - musicoloog

Toelichting

Over de Carmina Burana valt ontzaglijk veel te vertellen. Wat waren de inspiratiebronnen van Carl Orff?  En hoe wist hij zijn werk zo dynamisch te laden, welke technieken gebruikte hij hiervoor? En hoe verwerkte Orff zijn levensovertuiging in de Carmina Burana en hoe overleefde het werk het Nazi-tijdperk?

Musicoloog Huib Ramaer is één van de grote Carmina Burana specialisten in Nederland. In twee sprankelende colleges op maandag 3 en dinsdag 4 juli in de Philharmonie vertelt hij alles over dit meesterwerk en zijn maker. En hij neemt de collegevolgers bovendien op maandag 3 juli mee naar de repetitie van de Carmina Burana die op zondag 9 juli wordt uitgevoerd als slotconcert van de Koorbiënnale.

De colleges zijn gezamenlijk maar ook afzonderlijk van elkaar te volgen.

Dinsdag 4 juli: over Carl Orff en zijn bronnen: muziek voor kinderen, beweging en primitivisme
In deel 2 van zijn college gaat Huib Ramaer nader in op de oorspronkelijke intenties van Carl Orff. De componist maakte zijn keuzes in een kunst- en muziekwereld in de greep van het primitivisme. Slagwerk en oerklanken. Lust en lichaam. Euritmie en beweging. De levensovertuiging van Orff mondde uit in baanbrekende ideeën over educatie, verheffing en schoolmuziek. Ramaer maakt bij zijn college gebruik van beeldprojectie en lichtbeelden.

Op maandag 3 juli vindt Carmina Burana College I plaats. Dan vertelt Ramaer alles over de teksten, muziek en de partituur van de Carmina Burana.

Op zondag 9 juli om 16.00 uur wordt tijdens de Koorbiënnale de Carmina Burana opgevoerd door diverse musici, waaronder Arthur en Lucas Jussen en het Koorbiënnale Festivalkoor. Meer informatie.

NB: De concertinleiding door Huib Ramaer op zondag 9 juli (15.15-15.45 uur) voorafgaand aan het concert behandelt nog weer andere aspecten van de Carmina Burana, dan wat in de Carmina Colleges aan de orde komt.