Haarlem & Amsterdam
28 juni t/m 7 juli 2019
programma
  • Organisatie
  • Pers
  • Met dank aan
  • Contact

Avontuurlijk vocaal festival op topniveau

Van vrijdag 30 juni t/m zondag 9 juli 2017 presenteerde de Koorbiënnale 10 dagen lang de mooiste internationale vocale topensembles van dit moment en verkende tegelijk ook de grenzen van de koormuziek. Onderstaand het programma van 2017.

De volgende Koorbiënnale vindt plaats van 28 juni t/m 7 juli 2019.
Begin 2019 zal meer informatie bekend zijn over het programma.

Carmina Burana College I

Uitvoerenden

Huib Ramaer - musicoloog

Toelichting

Over de Carmina Burana valt ontzaglijk veel te vertellen. Wat waren de inspiratiebronnen van Carl Orff?  En hoe wist hij zijn werk zo dynamisch te laden, welke technieken gebruikte hij hiervoor? En hoe verwerkte Orff zijn levensovertuiging in de Carmina Burana en hoe overleefde het werk het Nazi-tijdperk?

Musicoloog Huib Ramaer is één van de grote Carmina Burana specialisten in Nederland. In twee sprankelende colleges op maandag 3 en dinsdag 4 juli in de Philharmonie vertelt hij alles over dit meesterwerk en zijn maker. En hij neemt de collegevolgers bovendien op maandag 3 juli mee naar de repetitie van de Carmina Burana die op zondag 9 juli wordt uitgevoerd als slotconcert van de Koorbiënnale.

De colleges zijn gezamenlijk maar ook afzonderlijk van elkaar te volgen.

Maandag 3 juli - Over teksten, muziek en de partituur van de Carmina Burana
Huib Ramaer legt in de vooravond de loep op de partituur. Samen met de collegevolgers onderzoekt hij de tekst en vragen ons af hoe Carl Orff daar met zijn muziek en declamatie lading en energie aan weet te geven. Hoe behandelt Orff bijvoorbeeld de solo- en koorzang? Vervolgens bezoeken collegevolgers samen met Ramaer de repetitie van de Carmina Burana in de Grote Zaal. Na een korte pauze volgt een evaluatie van de repetitie en wordt er gekeken naar de oerbronnen van het werk.

Op dinsdag 4 juli vindt Carmina Burana College II plaats. Dan vertelt Ramaer alles over het meesterwerk en zijn maker.

Op zondag 9 juli om 16.00 uur wordt tijdens de Koorbiënnale de Carmina Burana opgevoerd door diverse musici, waaronder Arthur en Lucas Jussen en het Koorbiënnale Festivalkoor. Meer informatie.

NB: De concertinleiding door Huib Ramaer op zondag 9 juli (15.15-15.45 uur) voorafgaand aan het concert behandelt nog weer andere aspecten van de Carmina Burana dan wat in de Carmina Colleges aan de orde komt.